Son Haberler
Anasayfa / Genel Yazılar / Gıt gıt gıdak

Gıt gıt gıdak

Çocukluğumda bahçeli müstakil bir evde yaşardık. Komşularımızın da bizim gibi bahçelerinde besledikleri  daha çok kanatlı türden besledikleri hayvanları vardı. Arkadaşım Nazmiyeler koyun bile besliyorlardı. Küçükken bütün kardeşlerimin tersine hayvanları sevmez hatta onlardan korkardım. Belki de bunun neden Feride teyzenin sokakta gezen horozu idi. Annem ne zaman komşu Feride Teyzeye bir şey gönderse içimi bir endişe kaplar o çılgın horozu nasıl atlatacağımı düşünürdüm.  Tavuklarsa benim için etkisiz elemandı. Onlardan korkmaz ama etraftaki böcekleri ve pislikleri yediğini bilmek kirliliğe karşı çocukluktan beri hassas, pisliğe töleransı düşük ben için değerli bir hayvan türü idi. Bir de Pazar günleri var dı ki akşam yemeğindeki haşlanmış tavuk ve pilav keyfinin tadını hiç bir yemek veremezdi.

maxresdefault

Sonra lise yıllarında tavuk almak için Dershane yakınlarındaki tek tavuk satış noktası olan Zafer’e giderdim. Tavuk eti yeme günü Cumartesi oldu. Bir de özel misafirler için hazırlanacak büyük sofralar da yerini alırdı tavuk. Üniversitede Adana’da ablamın evinde geçirdiğim o güzel yıllarda fırında tavuk ve patates yanındaki bulgur pilavını hiç unutmuyorum. Evlendim arkadaşımdan öğrendiğim en popüler yemeğim başemal  soslu tavuk oldu.

Neden bunları yazıyorum. Bir tavuk eti sever olarak, yetkililere seslenmek istiyorum. Tavuk eti üretimin de sağlıksız ne varsa düzeltsizler. Biz de gönül rahatlığıyla tavuk eti yiyelim. Bilmeyenler için sıalıyorum tavuk etinin yararlarını “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu”ndan aldığım bilgilere dayanarak.

“Tavuk eti bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli baslenme için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerinden birdir.

Tavuk eti proteinleri, insan beslenmesinde gerekli olantüm aminoasitleri yeteri miktarda içermektedir.

Kolesterol seviyesinin, tavuk etinden zengin beslenme düzeninde düşük olduğu ve buna bağlı olarak da “damar sertliği” riskinin azaldığı saptanmıştır. Çünkü, tavuk etindeki doymamış yağ asitleri oranı, kırmızı ete göre daha yüksektir.

Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı olarak bilinmektedir.

Tavuk eti B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zangin bir besin kaynaolarak bilinmektedir.

Liflerin kısa olması nedeniyle tavuk eti, sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilen bir protein kaynağıdır.

Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti, bütün bu özellikleri nedeniyle, gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer almaktadır.

Çocuk, yaşlı ve hasta tedavisinde, tavuk eti tüketilmesi, örneğin tavuk suyuna çorba verilmesi özellikle tavsiye edilir.

Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olan hayvansal protein ihtiyacını karşılamada, kanatlı eti, ekonomik olması nedeniyle de dikkate değer bir konuma sahiptir.”

Bugün Konya’da babamın bahçesinde çok güzel tavuklar var. Ben büyüdüm. O tavukları yemeye kıyamıyorum. Çok güzeller. Ama doğru koşullarda üretildiğini bildiğim  tavuk eti benim için vazgeçilmez bir besin kaynağı. Öğrencilerimin ev bahçelerinde kümes yaptığını görünce acayip bir zevk alırım. Kentsel alanda kümes olmazmış, kokarmış, sinek yaparmış umrumda değil. Olsun.  Ben tavukları da diğer hayvanları da evimde beslemesem bile seviyorum. Hatta Çıralı’daki  tavuskuşları nı yaz geldiğinde rüyalarım da görmeye başlıyorum.  Görmediyseniz tavsiye ederim, Çıralı’ya ya da Olimpos’a gidin.  Sabahları  damdaki tavus kuşu tıkırtıları ve horoz sesleriyle uyanmak bu zamanda da mümkün.

lean-to-chicken-cooptavuk2tavuk-kumesi-2-600x600

Hakkında PROF. DR. REYHAN ERDOĞAN

PROF. DR. REYHAN ERDOĞAN
Antalya gibi güzel bir kentte yaşamanın ve Akdeniz Üniversitesi’nde üniversitelilerle birlikte olmanın keyfine varan bir öğretim elemanıyım. Yaz adındaki sanatçı ruhlu güzel bir kızın annesiyim. Öğrenmenin ve öğretmenin kutsallığına inanarak dijital bir ortamda, bilim, planlama tasarım ve peyzaj mimarlığı konularında bildiklerimi ve bazen de hissettiklerimi okuyanlarla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Yazdıklarım hakkındaki her türlü görüş, katkı ve önerilerinizi bekliyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*