Peyzaj Projesi I Veli Ortaçeşme Ders Notu PdfBAHÇE MEKANI TASARIMI
BAHÇE TASARIMI
- Bahçeyi kim, ne zaman, hangi amaçlarla kullanacak?
- Siz ve aileniz için bahçede olması gereken en önemli unsurlar nelerdir?
- Bahçenin bakımı için ne kadar zaman ayırabilirsiniz?
- Bahçedeki yetiştirme koşulları nelerdir? (toprak vs.)
- Bahçenizde çocuk oyun alanı ister misiniz?
- Bahçede çiçek-sebze yetiştirmek istiyor musunuz?
- Bahçede yüzme havuzu ister misiniz?
Bu ve benzeri sorular mekan organizasyonunu yönlendirir.
MEKANIN ORGANİZASYONU
Bahçe mekanının, ev içerisindeki odaların gördüğü işleve benzer şekilde, bazı ihtiyaçlara cevap vermesi gerekir.
- Bahçe Zemini (Döşeme Elemanları)
Çim, yer örtücüler gibi canlı malzemeler ve ahşap, beton, tuğla, kayrak taşı, çakıl, talaş, ağaç kabuğu gibi yapı malzemeleri, döşeme elemanları olarak bahçede kullanılabilir. Bunlardan herhangi birine karar vermeden önce çevre ile olan ilişkileri değerlendirilmelidir. Estetik bakımdan çekici mekanlar oluşturabilmek için bu malzemelerin renk ve doku özellikleri de dikkate alınmalıdır. Bahçedeki malzemelerin özelliklerinin, konutta
kullanılanlarla uyumlu olması arzu edilir.
Çim, bahçenin genelde büyük bölümünü kapsayan döşeme elemanıdır. Çim, çocukların üzerinde oynaması, yürüyüş vs. için oldukça uygun bir malzemedir. Çim alanlar estetik olarak da oldukça etkileyicidir. Yine bir çok bahçede, evden kolaylıkla ulaşılabilen ve barbekü yapmak, yemek yemek ve eğlenmek için oluşturulan bir sert döşeme yüzeyi gereklidir. Bu sert zeminli yüzeyin büyüklüğü ve şekli, konut sahibinin gereksinimine ve bahçenin büyüklüğüne bağlıdır. Genelde sert ve yumuşak zeminlerin bir denge içinde olmasına özen gösterilmelidir.
Yürüme yollan yeterince geniş olmalı, kaygan malzemeden yapılmamalıdır. Seçilen malzeme diğer sert zeminlerle ya da bahçenin diğer unsurları ile (yapı dahil) uyumlu olmalıdır. Örneğin; klasik bir otsu bitki bahçesi için tuğla uygun bir döşeme malzemesi iken, doğal çiçeklerden oluşan bir bahçede talaş ya da ağaç kabukları uygun bir döşeme malzemesi tercih edilir.
Bahçede az çiğnenen alanlar uygun yer örtücülerle kaplanabilir. Bunlar çimlere göre daha kaba dokuludurlar. Yer örtücüler çimin yetişemeyeceği bazı gölge alanlarda da başarı ile yetişebilir ve sirkülasyonu yönlendirmede etkili rol oynarlar. Ayrıca çalı grupları ile çim ve diğer sert zeminler arasında geçiş işlevi görürler.
- Bahçe Duvarları (Çevreleme Elemanları)
Bitki çitleri, çalılıklar ya da duvarlar birçok işlevi yerine getirir. Sınırları belirler, bir bahçeyi diğerinden ayırır, komşu bahçeden mahremiyet (gizlilik) sağlar, istenmeyen görüntüleri engeller. Duvarlar, özellikle yan komşuların bahçeyi görmesinin istenilmediği durumlarda daha büyük önem taşır.
Duvarlar, ahşap, metal çit, tuğla ya da taş malzemeden yapılabilir. Döşeme elemanlarında olduğu gibi, duvarlar evin mimari tarzı ya da yapı malzemesine uyumlu oldukları durumda daha iyi görünürler. Duvarlar bahçedeki bitkiler için bir “fon” oluştururlar. Ayrıca yüksek duvarlar rüzgarın olumsuz etkisinden bahçeyi korurlar. Alçak duvarlar ise, mekanları görsel engel oluşturmadan, yalnızca fiziksel olarak ayırırlar. Alçak duvarlar daha dekoratif olmalarının yanı sıra, duvar-bank olarak tasarlanabilirler ya da bitkiler için sarılma
yeri işlevi görebilirler.
Bitkilerle oluşturulan çitler-duvarların aksine- çiçekleri, kokusu, meyveleri, sonbahar renkleri ve cezbettikleri kuşlarla canlı bir atmosfer yaratırlar. Dikenli bitki türleri kullanıldığında ( Ateş Dikeni Pyracantha coccinea) gibi) güvenlik açısından da etkili olurlar. Eğer yıl boyu mahremiyet isteniyorsa, herdemyeşil çalılar kullanılmalıdır. Bu tip çalılar kuşlar için kış aylarında da koruma sağlarlar.
Yazının tümü yukarıdaki pdf dosyasında mevcuttur.